2010. november 22., hétfő

"Bárányok Ajándéka I." Nemzetközi Nemezművészeti Alkotótelep 2010.


Öröm-élmény - együtt a tábor, együtt az eredmény


2010.08.15.

Az IFA (International Feltmakers Association - UK.) felkérésére írtam egy cikket, amely a "Felt matters" szeptemberi számában jelent meg a táborról, íme:

„Bárányok Ajándéka I.“ Nemzetközi Nemezművészeti Alkotótelep

Évek óta melengettem egy elképzelést egy olyan nemeztáborról, ahol magyar és külföldi nemezesek együtt dolgozhatnak, tanulhatnak nívós nemezművészektől. Ahol megismerkedhetnek más nemezesekkel, más gondolkodással, más alkotási módokkal és technikákkal.

1984-ben tanultam nemezelni Vidák Istvántól Kecskeméten, abban a légkörben, ami az I. Nemzetközi Tudományos Nemezkonferenciát is övezte. 2004-ben tanárként és kiállítóként részese lehettem annak a nagyszabású és nagyon nívós VIII. Nemezművészeti Világtalálkozónak, amit István és felesége Nagy Mari szervezésében Lakiteleken és Budapesten rendeztek meg. Több ezer ember vett benne részt. Fantasztikus volt!

Én kisebbet, személyesebbet, csöndesebbet szerettem volna, ahol közelebb érnek az emberek egymáshoz. Évek óta tanítok nemezelést. 2008-ban a lukafai Kaptár Egyesület felkért legyek egy alakuló Nemezközpont szellemi vezetője. „Bárányok Ajándéka“ néven főleg a tanítványaimból alakult egy baráti társaság, innen jött később a tábor neve. Lehetőségét láttam annak, hogy régi vágyam megvalósítsam egy évente ismétlődő nemzetközi nemeztábor létrehozásával. Így szakmai tudásomat, baráti és szakmai kapcsolataimat latba vetve a Kaptár Egyesülettel szerveztük és rendeztük meg 2010. június 26 és július 3 között Magyarlukafán a „Bárányok Ajándéka I. “ Nemzetközi Nemezművészeti Alkotótábort.

Magyarlukafa egy kis falucska 50 km-re Pécstől. A 30 éve működő Néprajzi műhelyéről és a 25 év óta megrendezett Vendel napi Búcsúról ismert. 30 éve Nagy Mari és Vidák István itt készítették el az egyik első nemezszőnyegüket.

Fontos volt kitalálni a tábor tematikáját, célkitűzéseit, milyen tipusú tanárokat hívok meg. A hallgatók létszámát 50 főben maximáltuk, ez még élhető, átlátható, élvezhető, személyesnek megmaradó létszám, amit ez a kis faluközösség is elbírt. Tanárokkal, előadókkal, segítőkkel, szervezőkkel és tolmácsokkal kb. 60-an voltunk. A tábort 5X10 fős csoportokba osztottuk, 5 különböző témával, technikával, alapanyaggal, egyéni stílussal alkotó nemezművészt kértem fel tanítani. Minden tanár 1 napos programmal készült. 5 napon keresztül, vasárnaptól csütörtökig forgó rendszerben tanított 10 fős csoportokban. Így a tábor végén legalább 250 tárgy született meg.

A tanárok a következők voltak:

Inge Evers Hollandiából („Bleep“ - spirituális nemez, a test és a lélek egysége)

Dagmar Binder Németországból („Sál“ - selyem és finom merinó kombinációja, növényi motivumokkal)

Pócs Judit Kecskemétről /HU/ („Miniatür nemezszobrok“ – technikai varázslat)

Róbert Vanda Győrből /HU/ („Párna“ – rusztikus nemezek fonott, szövött betétekkel)

Csille Márti Pécsről /HU/ („Korallos ékszer“ – fémmel és hímzéssel ötvözött nemez-ékszerek)



Dagmar Binder, Csille Márti, Róbert Vanda (lent), Pócs Judit és Inge Evers

(fotó: Bősze Szilvia)


Pénteken egy nyílt konferencián a tanárok mutatkoztak be 1-1 órás vetítéses előadással, valamint Nagy Mari és Vidák István hazánkban és világviszonylatban is elismert nemezművészek, pedagógusok és néprajzkutatók indiai, valamint kirgiz nemezesgyűjtőútjaikról tartottak, a még körülöttünk élő múltba repítő előadásokat.

A tábor ideje alatt a Néprajzi Műhelyben 2 kiállítást rendeztünk: a tanítási időszakban a tanárok mutatkoztak be, majd a konferencia napján a hallgatók táborban készült nemezeit is láthatta a nagyközönség.

A tábort a „Lanatex“, egy a nemezelésre szakosodott pécsi kézművesbolt látta el jó minőségű csodás gyapjakkal, fonalakkal, kiegészítő alapanyagokkal és a nemezeléshez szükséges eszközökkel.

A táborban 13 országból voltak jelen hallgatók szerte a világból.: angol, ír, spanyol, német, svájci, belga, holland, olasz, osztrák, finn, és az USA-ból is, valamint magyarok Erdélyből és itthonról is. A meghirdetett témák alapján főleg gyakorlott nemezelők jelentkeztek.

A tábor programját 3 helyszínen bonyolítottuk. A Faluházban Dagmar Binder, a Galéria-Templomban Inge Evers, A Néprajzi Műhely udvarán, pajtáiban pedig a magyar tanárok oktattak. Az esti előadások és a konferencia a Faluházban került megrendezésre. A hallgatók és a tanárok elhelyezése magán szállásokon történt.

A szállásbeosztás és a csoportbeosztás nem fedte egymást, így a hallgatóknak esténként volt módjuk kicserélni a tapasztalatokat, bepillantani a következő napba és persze befejezni az aznapi alkotásukat. Bár a program sokaknak, a tanároknak is feszített volt, a tábor jó hangulatban, megelégedéssel zárult, annak reményében, hogy jövőre is folytatjuk.

Sajnos a Kaptár Egyesülettel való együttműködés csalódással zárult, így a következő „Bárányok Ajándéka II.“ tábort új helyszínen, Orfű-Tekeresen, a Lovas Panzió berkeiben tartjuk majd meg. Remélhetőleg nem kell többet költöznünk, s a tábor neve és a helyszín összeolvad majd.

A visszajelzéseket értékelve, változtatok a tábor rendszerén, a túl feszített tempón könnyítek: 7 napos helyett 12 napos lesz a következő tábor. A kurzusok 1.5-2 naposak lesznek, a délutánok egy részét szabad programokkal gazdagítjuk, a családokat is figyelembe véve gyerekkézművesprogramokat is tervezünk. A környék nagyon szép kirándulási, fürdőzési, lovaglási adottságokkal bír. Tekeres is kicsike falucska, de közelebb, 20 km-re van Pécshez, az Orfűi 3-as tórendszerben. Ismét 5 tanárt hívok meg, 2 külföldit és 3 magyart. Minden 2. este nemezes előadásokat tartunk, részben a tanároktól, részben meghívott előadóktól, részben a bemutatkozni kívánó hallgatóktól. Jelentkezni az e-mail címemen lehet.

Bízom abban, hogy a táborért dolgozók munkája eredményes volt, a hallgatók egy „nemez-eszenciával“ a tarsolyukban utaztak haza, s hónapok múlva is lesz mit előhívjanak emlékeikből, lesz még új ötlet az ujjaikban, amiért erre a táborra fognak emlékezni, s mindez kellő kedvet ad ahhoz, hogy jövőre is eljöjjenek. Köszönöm mindenkinek a részvételt!





"Bleep" Inge Everssel
(fotó: Bősze Szilvia)




Tábori munka-hangulat
(fotó: Bősze Szilvia)



2010.07.15.

Véget ért a táborunk....remélem csak erre az évre....

Aminek nagyon örülök: a sok lendületnek, kíváncsiságnak, kérdésnek, nyitott szemeknek, nyitott szíveknek, nyitott kezeknek, szappanos kezeknek, fáradt kezeknek, a köszöneteknek, a sok-sok segítségeknek, az értékes közös munkáknak, az esti beszélgetéseknek, a nappali beszélgetéseknek, a sok-sok türelemnek, az új, s a régi barátságoknak...

Amit nagyon sajnálok: az elmaradt beszélgetéseket, az időnkénti fejetlenséget, a saját fejetlenségemet, a türelmetlenségemet, a fáradtságomat, az időnkénti megakasztó problémákat, a szelet, az esőt, a füllesztő meleget, a kevés időt egymásra, rátok hallgatókra és a munkára, ...s a veszteségeket...

Most nekem is az ülepedés, belső elrendezés, a konklúzió ideje jön, kicsit csöndesülve...

De hamarosan mindenkinek írok, képeket küldök, terveket szövök, ebben biztos vagyok...

Hálás vagyok mindenkinek, aki segített és nem hátráltatott, aki velem együtt építkezett, aki velem együtt dolgozott és lelkesedett, s aki velem együtt örült a megvalósulásnak!

Köszönöm a hallgatók, a művésztanárok, a segítő szervezők, s tolmácsok munkáját, erőn felülit teljesítettek!



Kiállítás a hallgatók munkáiból



2010.06.10.

Amit hozni szükséges a táborba:

Kell hozni:

  • törölközők, kötény, legalább 3db. spriccelő (Nesteás vagy Cappy-s flakon kupakkal), éles ollók (kicsi-nagy), színes ceruza, jegyzetfüzet, papír, alkoholos filc, toll, ceruza,
  • varrótűk, színes varrócérnák, mérőszalag, nagy tű lyukasztáshoz (3-as, lapított végű, bőrvarró), gombostűk – ált mindenkihez
  • nemezelőtű és hozzá szivacs – Dagmarhoz, Ingéhez
  • 60X170-as vékony nejlonlap, 50x50-es szúnyogháló vagy nejlon függöny, nedvszívó konyharuha – Dagmarhoz, Ingéhez, Judithoz
  • kemény, apróbab (kb 250-500gr) - Ingéhez
  • apró személyes tárgyak, amik emlékekhez kötődnek (csipkék, finom anyagdarabkák, fényképek, madártollak, kövecskék, stb.) - Ingéhez
  • bármilyen, kis méretű lapos kövek, fémdarabok (pl.érmék), szép gombok, üvegdarabok (1-3cm-ig) - Judithoz
  • vékony ritkaszövésű textilek, rostok, szálak, selyem darabok, nagyobb lyukú gyöngyök, gyapjúfonalak, szalagok - Judithoz

Hozhatóak:

  • ezüst, alpakka huzal, 0.8mm-es, lágy - Mártihoz
  • ötvös szerszámok: kúpos fogó, kis vágó, kis kalapács, kicsi üllő, reszelők - Mártihoz
  • előnemezlapok - Ingéhez
  • 45X150 cm-es 3,5-es chiffon tetszőleges színben, - Dagmarhoz
  • különféle minőségű gyapjúdarabok, göndör ill. racka tincsek – Judithoz, Vandához
  • kinyomtatva az elküldött tanári programokat, hogy könyebben eligazodj

Vásárolhatók a helyszínen:

  • színes cérnák, különféle finom gyapjúk, gyapjú fonalak, göndör tincsek, előnemezlapok,
  • fém kütyük, kapcsok, zárak, különböző gyöngyök,
  • több tipusú nemezelőtűk fával, szivaccsal,
  • ötvös fogók (kúpos és vágó)

Praktikus hozni a falusi körülmények miatt:

  • vízálló lábbeli, esőkabát, meleg ruha
  • kézvédő krém, szúnyogriasztó krém
  • elemlámpa
  • saját bögre

2010.04.25.

A nyári nemeztáborunk összes művésztanárjának, előadójának részletes programját tanulmányozhatjátok itt.
De előtte megnézhetitek Nagy Mari és Vidák István kecskeméti nemezművészek péntek esti előadásainak programját és munkáikat.
(A képekre klikkelve felnagyítva olvashatóvá válnak.)




Nagy Mari és Vidák István:
























Dagmar Binder:















Csille Márti:


















Inge Evers:














Pócs Judit:














Róbert Vanda:












2010.02.02.

FELHÍVÁS

Nemezesek, nemezelést tanulni vágyók szerte a világon, FIGYELEM!

Nemzetközi Nemezművészeti Alkotótábort rendezünk Magyarlukafán,Magyarországon 2010. június 26- július 3-ig!

2008-ban megalapítottuk a "Bárányok Ajándéka / The Gift of the Lambs" néven egy adél-magyarországi nemezeseket összefogó csoportot a magyarlukafai Kaptár Egyesülettelkaröltve. 2009 őszére megérett az igény egy nemzetközi nemeztábor szervezésére. A helyszínMagyarlukafa, adottságai, feltételei révén megfelelő teret ad az alkotótábor megrendezésére.Magyarlukafa egy hagyományőrző kis falucska nem messze, 50 km-re Pécstől. A falucska a 30 éve működő Néprajzi műhelyről és a 25 éve rendszeresen megrendezett Vendel napi Búcsúról és Kézműves Fesztiválról ismert. 30 éve Nagy Mari és Vidák István itt készítették el az elsőnemezszőnyegüket. Azóta rendszeresen jönnek össze nemezesek és más kézművesek isMagyarlukafán, nyári tábor, alkotótelep keretében. Idén először rendezünk nemzetközialkotótábort Magyarlukafán, de szeretnénk hagyományt teremteni és minden évben, hasonlóan magas színvonalon megrendezni a "Bárányok Ajándéka" c. Nemzetközi NemezművészetiAlkotótábort. A tábor 2010. június 26- július 3-ig tart majd.

Hét nemezművészt kértünk fel tanítani és előadást tartani.

Inge Evers nemezművész Hollandiából (spirituális nemez, meditáció, elmerülés, személyesnemezlapok)

Dagmar Binder nemezművész Németországból (selyem és finom merinó kombinációja, növényi motivumokkal)

Pócs Judit nemezművész Kecskemétről ( miniatür szobrok)

Róbert Vanda nemezművész Győrből ( tűzött, domborított, szövött nemezek)

Csille Márti nemezművész Pécsről ( fémmel ötvözött nemez-ékszerek)

valamint Nagy Mari és Vidák István nemezművészek Kecskemétről (nemezesgyűjtőútjaikról tartanak 2 előadást péntek este).

Az Alkotótábor előzetes programja:

Minden tanár 1 napos programmal készül. 5 napon keresztül, forgó rendszerben tanít kb. 8-10 fős csoportokat 1-1 napig. Így az 5 csoport 5 nap alatt mind az 5 tanártól, megszabott 1-1 témát tanul. Az egész tábor maximum 50 fős lesz szerte a világból.

A heti program-tervezet:

Szombaton (júni.26-án): érkezés

Vasárnap (júni.27.) - Csütörtökig (júli. 1.): Alkotónapok, este előadásokkal

Péntek (júli. 2.) Nyílt nap, Konferencia (a tanárok és a Vidák házaspár előadásaival) és közös kiállítás az alkotótábor munkáiból a Faluházban és a Néprajzi Műhelyben,

Szombat (júli. 3.) Táborzáróként pécsi kirándulás sok kiállítással, majd elutazás.

A napi program-tervezet:

8-9-ig reggeli

9-12-ig nemezelés

12-14-ig ebédszünet, pihenő

14-18-ig nemezelés

18-20-ig vacsora, pihenő

20-tól késő estig előadások, szakmai beszélgetések

Az Alkotótábor ideje alatt lehetőség nyílik arra, hogy jó minőségű gyapjúkat, alapanyagokat, s más érdekes kiegészítő kellékeket vásároljatok.

Pécs, Európa Kulturális Fővárosa az idén. Magyarlukafa csak 50 km-re fekszik Pécstől, azalkotótábor után augusztusban egy összefoglaló, bemutatkozó kiállítást rendezünk a táborban készült munkákból Pécsett is. Az alkotótábor előtt ill. után színvonalas programokat, köztük egy nemezkiállítást is megtekinthettek Pécsett.

Jelentkezéseket időrendi sorrendben fogadunk el, érdemes gyorsan dönteni, mert azalkotótábor befogadóképessége limitált, maximum 50 főt tudunk elhelyezni. Aszálláslehetőségek különböző igényeket elégítenek ki, így különböző árfekvésűek. Részletes tájékoztató Csille Márti honlapján található. Jelentkezni e-mailben vagy telefonon lehet.

Szállás lehetőségek: -egyszerűbb szállás: 28 fő: 2.000Ft/fő/éj, 7éj: 14.000Ft

vagy- minőségi magánszállások: 22 fő: 3.500Ft/fő/éj, 7éj: 24.500Ft

Étkezés: napi 3X: reggeli, meleg ebéd, vacsora: 2.000Ft/fő/nap, 8 nap: 16.000Ft

Tandíj: 25.000 Ft

A táborba való jelentkezés a tandíj (25.000 Ft) befizetésével válik érvényessé, melyet 2010. május 1-ig kérjük átutalni vagy befizetni. A számlaszámot, amire a befizetést kérjük az első jelentkezés után küldjük. A szállás és étkezés díját a tábor első napján kell majd befizetni.

Csille Márti (nemezes iparművész, a Nemezművészeti Alkotótábor művészeti vezetője)

http://www.csillemarti.blogspot.com

e-mail: csillemarti@gmail.com






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése